Menu Close

AMRINA POGAČA

Sastojci:

Za tijesto:

700 gr brašna,

250 ml mlijeka,

125 ml ulja,

2 jaja,

1 kockica svježe germe,

1 kašikica šećera,

2 kašikice soli

Još je potrebno:

100 gr rastopljenog margarina,

1 žumance,

1 kašika mlijeka,

sjeme lana,

sjeme susama

Priprema:

U mlako mlijeko staviti šećer i germu da nadođu. U nadošlo mlijeko dodati sve ostale sastojke, pa sa brašnom zamijesiti glatko tijesto. Pokriti ga čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu 30 minuta da nadođe.

Za nastavak obratite pažnju na niz od šest slika (crteža)! Nadošlo tijesto premijesiti i podijeliti ga na pola, a onda od jedne polovine odsjeći jedan kraj (slika 1)

Najmanji dio ostaviti sa strane, jer će on biti središnji dio pogače…

Najveću polovinu tijesta podijeliti na 5 jednakih dijelova. Svaki dio posebno razvući što tanje oklagijom.

Svaki krug koji dobijete (do petog koji se ne premazuje) premazati sa rastopljenim margarinom i slagati jedan na drugi, a peti razvući malo šire, staviti ga preko ostalih krugova i podviti ispod njih tako da se dobije pogača.

Dobijenu pogaču pažljivo prebaciti u margarinom podmazanu i pobrašnjenu tepsiju. Sa oštrim nožem isjeći na osam dijelova, ostavljajući po 1 cm od kraja pogače (slika 2)

Svaki dio razlistati od sredine prema krajevima (slike 3 i 4)

Isti postupak ponoviti i sa manjom polovinom tijesta, onda je prebaciti u sredinu pogače i ponoviti postupak sa rezanjem, vodeći računa o mjestu sječenja, jer kada se latice razlistaju moraju da dođu između latica prvog reda (slika 5 i 6)

Najmanji dio tijesta oblikovati u lopticu i ubaciti u sredinu pogače.

Umutiti žumance sa mlijekom, pa premazati pogaču. Središnji dio posuti lanom, a latice susamom. Pokriti pogaču i ostaviti da odstoji dok se rerna zagrije.

Staviti da se peče u zagrijanu rernu na 200 °C. Poslije 10 minuta sa papirom za pečenje pokriti pogaču, a temperaturu smanjiti na 180 °C i peći još dvadesetak minuta. Nakon toga skloniti papir sa pogače i peći još 6-7 minuta.

Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije te poslužiti dok je još topla.

Izvor: Doznajemo.com

Vezani članci