Menu Close

AKO VAS PEKU OČI, SVRBE ILI SUZE: OFTALMOLOG OBJAŠNJAVA OVU POJAVU I UPOZORAVA..

Nakon perioda zatvorenosti u kući, simptomi bi mogli biti i nešto jači. Čini li vam se da se odjednom svi žale na nekakvu nelagodu kad su u pitanju tegobe slične gore pobrojanima, to ne iznenađuje.

Duge radne sate za ekranom kompjutera u kućna četiri zida mnogi su nadopunjavali relaksacijom – ispred ekrana, prenosi slobodnadalmacija.hr. Kao vodeći način zabave i ubijanja vremena, ekrani televizije, računara i mobilnog telefona kao da su postali “slijepljeni” s okom. No koliko možemo za problem suhoće kriviti ove naše navike? Ima li pomoći? I prije su ljudi radili po osam sati za računarom, pa ne bih uzela ekrane kao jedine krivce. Naravno, nije prirodno tolike radne sate provesti ne odvajajući se od ekrana. Važno je odmicati se i imati periode pauze od po 15ak minuta, savjetuje.

Paradoks suhog oka

O paradoksu “suhog oka” koje pojačano suzi, poznato je i ovo: – Suze se sastoje od tri sloja: ulja/lipida, vode i mukoze. Ako suze isparavaju prebrzo ili nisu raspršene jednoliko preko rožnjače zbog manjka bilo kojeg od ova tri sloja, razvijaju se simptomi suhog oka. Najčešće se radi o nedovoljnoj količini vodenog sloja suza.

Kada je oštećen jedan sloj suznog filma, intenzitet suzenja može biti veći, što je paradoks. To se može objasniti činjenicom da dolazi do povećane proizvodnje suznog sloja pri nedovoljnoj proizvodnji ostala dva sloja. Simptomi suhog oka znaju da budu prilično neprijatni. Iritacija, svrab, peckanje, umor, pa i bol u oku problemi su koji se javljaju kada suze izgube na kvalitetu ili kada se njihovo lučenje smanji. A zašto do toga posljedično dolazi tokom gledanja u ekran?

Suhoća oka javlja se, između ostalog, zbog manjka treptaja dok “zurimo” u ekran. U normalnim uslovima, suza treptajem prelazi preko rožnjače, a ovdje to izostaje i oko se naprosto ne vlaži dovoljno, objašnjava dr Dobrila Karlica, dečiji oftamolog u KBC Split. Dugotrajno sjedenje za ekranima naročito je opasno za dječije oko. Imamo najprije problem s porastom dioptrije.

Potom, javlja se simptom suhoga oka, koji se manifestuje tako što se djeca žale da ih oči grebu, žuljaju, kao da imaju pijesak u oku. Peckaju ih, a povremeno je u pitanju i maglenje vidnog polja… Osim toga, javlja se i osjećaj težine u frontalnom dijelu, boli ih glava od naprezanja. Budući da djeci, a i uopšte, kao ljekari ne možemo pripisati kapi koje bi zaštitile oko od ekrana, vrlo je važan odmor, relaksacija oka – upozorava stručnjak.

Online škola

Pitali su je i koliko je činjenica da se učenje odvijalo online moglo da utiče na simptome. Djeca su cijeli dan uz ekran. Mnogi su, nažalost, i online nastavu poistovjetili s igrom. A nakon što bi završili sa školom, nastavili bi svoje slobodno vrijeme da provode uz ekrane. Naravno da u takvom scenariju imamo čitav niz posljedica na zdravlje, a pati, dakako, i vid. Takve navike nužno vode do oštećenja, no ono najgore što se javlja je zavisnost.

Imamo djecu koja naprosto ne mogu i ne znaju da funkcionišu bez mobilnog, koja ne provode vrijeme napolju, s prijateljima se socijalizuju “online”, prisiljeni su odnedavno i da uče online. No čitanje lektire na mobilnom, konstantno igranje i ekran kao jedini način opuštanja – tu nastaje veliki problem. I ne samo s vidom – kazala je ljekarka. Ako ste primjetili da se dijete žali na spomenute simptome ili pak da trlja oči i pojačano trepće, vrlo je vjerovatno vrijeme za odmor od ekrana. Pa makar i za vrijeme – odmora.

Svi smo mi “načeti” nakon ovih par mjeseci, svima nam je palo teško. Baš zato važno je djeci omogućiti kvalitetan odmor. Naučiti ih da relaksaciju ne traže samo u obliku ekrana. Odraslim osobama koje su zbog posla prisiljene da borave duže uz ekran, preporučila bih korištenje nekih vještačkih suza bez konzarvansa. No djeci je samo odmor važan. Relaksacija oka od napetosti koju ekran izaziva. Aktivnosti, boravak napolju… Sve za čime smo čeznuli u izolaciji – zaključuje oftalmolog Karlica.

Izvor: hayat.ba

Vezani članci