Menu Close

8 NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA ZDRAVLJE PLUĆA I DISAJNIH PUTEVA

Zdravlje pluća je presudno da biste se osjećali dobro, ali brojni faktori, poput konzumiranja cigareta i izloženosti toksinima iz okoline, mogu narušiti zdravlje ovog važnog organa. U tome se sigurno ne smiju zapostaviti prehrambene navike.

Spremili smo vam listu namirnica koje mogu poboljšati funkciju pluća:

Borovnice

Borovnice obiluju hranjivim svojstvima, a njihova konzumacija povezana je s nizom zdravstvenih blagodati, uključujući zaštitu i očuvanje zdravlja pluća. Borovnice su bogat izvor antocijanina koji dokazano štite plućno tkivo od oštećenja.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je napitak koji impresivno djeluje na zdravlje. Njegova antioksidativna i protivupalna svojstva pomažu u liječenju plućne fibroze, bolesti koju karakterišu progresivni ožiljci plućnog tkiva koji ugrožavaju plućnu funkciju. Priprema zelenog čaja je jako bitna jer se lošom pripremom mogu izgubiti korisna svojstva čaja. Nemojte stavljati vrećicu čaja u kipuću vodu. Kipuća voda će uništiti svojstva čaja. Voda treba biti na temperaturi oko 75 stupnjeva Celzijevih. Nemojte držati vrećicu predugo u vodi, jer će to učiniti okus jako gorkim. Dvije do tri minute su dovoljne.

Kupus

Kupus je pristupačan i bogat izvor antocijana, biljnih pigmenata koji ovom povrću daju živopisnu boju. Unos antocijana u organizam povezan je s poboljšanjem funkcije pluća. Kuhani kupus je odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju te jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije.

Maslinovo ulje

Konzumacija maslinovog ulja pomaže u zaštiti od respiratornih bolesti poput astme. Maslinovo ulje koncentrisani je izvor antkioksidanasa, uključujući polifenole i vitamin E. Po starom narodnom receptu žlica maslinovog ulja razrijeđena s malo limunovog soka učinkovito otklanja probavne probleme.

Paprika

Paprika je jedan od najbogatijih izvora vitamina C koji djeluje kao moćan antioksidans u vašem tijelu. Unos vitamina C u organizam posebno je važan za pušače kojima se preporučuje veća dnevna doza ovog vitamina nego nepušačima, čime poboljšavaju funkciju pluća.

Jabuka

Istraživanja pokazuju da je konzumacija pet ili više jabuka sedmično povezana s većom plućnom funkcijom i smanjenim rizikom od razvoja kronične bolesti pluća. Unos jabuka povezan je i s manjim rizikom od astme i raka pluća. Razlog tome može biti velika koncentracija antioksidanasa u jabukama, uključujući flavonoide i vitamin C.

Jogurt

Jogurt je bogat kalcijem, kalijem, fosforom i selenom, hranjivim sastojcima koji mogu pomoći u jačanju plućne funkcije. Pokazao se učinkovitim borcem ne samo protiv kardiovaskularnih bolesti nego i protiv lošeg zadaha, viška kilograma te najrazličitijih probavnih smetnji te poremećene crijevne mikroflore.

Kafa

Osim toga što pruža energiju, jutarnja šalica kave može pomoći i u zaštiti od respiratornih bolesti. Kofein pomaže u otvaranju krvnih žila i može pomoći u smanjenju simptoma astme, barem kratkoročno. Prednost kafe, koja posebno zanima stariju populaciju, je njena sposobnost da zaštiti vid. Časopis za poljoprivrednu i prehrambenu hemiju objavio je istraživanje u kojem utvrđuje da kafa sadrži antioksidans koristan za sprečavanje oštećenja mrežnjače . Iako su potrebna dodatna istraživanja, pokazalo se da hlorogenična kiselina u kafi štiti od gubitka vida i očnih bolesti povezanih sa starenjem.

Vezani članci