Menu Close

5 ljubičastih namirnica koje štite od raka

Ljubičasto voće i povrće sadrže važne hranjive sastojke koji štite zdravlje.

Sama činjenica da je nešto ljubičaste boje znači da je bogato pigmentom koji se zove antocijanin i koji se uspješno bori protiv raka, raznih upala i starenja.

Ljubičasto voće i povrće sadrže važne hranjive sastojke koji štite zdravlje. Osim toga, ljubičasta je hrana odlična protiv starenja. Ovi purpurni antioksidansi štite srce i vid, promiču mentalnu jasnoću i sprječavaju oksidativni stres.

Resveratrol je još jedan sastojak pronađen u određenim ljubičastim namirnicama. Istraživanje je nagovijestilo da ljubičasta hrana pomaže u borbi s karcinomom.

Kojih je top 5 ljubičastih namirnica koje morate uvrstiti u svoje kuhanje i grickanje?

LJUBIČASTI BATAT

Ova vrsta batata potječe s japanskog otoka Okinawe, koji je poznat po svojim vitalnim stogodišnjacima. Među tim je stanovništvom, koje često konzumira upravo ljubičasti batat, učestalost demencije manja za čak 50 posto!

Ljubičasta boja kore ovog batata otkriva bogatstvo nutrijenata koje se kriju u njoj. Sadrži antocijanine, koji imaju protuupalna svojstva te pomažu probavi.

Osim toga, sadrži i bjelančevine, beta-karoten te vitamine B6, C i E. Obiluje i mineralima manganom i kalijem. Sto grama batata sadrži oko 90 kcal. Zanimljiv je jer se od njega zaista može kombinirati od juhe do kreme za tortu.

Prepun je vlakana i vitamina C a vrlo je zahvalan za dijabetičare i one osjetljive na glukozu. Ne sadrži previše ugljikohidrata, nema masti i ima nizak glikemijski indeks pa ne diže naglo razinu glukoze u krvi.

BOROVNICE

Borovnice sadrže veliku količinu antioksidansa. Istraživači su dokazali da konzumacija ovog voća može pomoći pri gubitku kilograma tako što umanjuje žudnju za hranom. Osobe koje su za potrebe istraživanja konzumirale ekstrakt borovnica smanjile su unos hrane za osam posto. Borovnice su se također iskazale u snižavanju kolesterola.

Uz brusnice, borovnice pomažu u sprječavanju infekcija urinarnog trakta zbog sastojka proanthocyanidin. Testiranja su također pokazala da konzumacija borovnica pomaže kod gubitka pamćenja izazvanog starenjem.

CIKLA

Intenzivna crvenoljubičasta boja ovog korijena ukazuje na obilje betalaina, koji ima antioksidativna i protuupalna svojstva. Uvrstite li ciklu u svoju prehranu, uvelike ćete smanjiti rizik od hipertenzije ili visokog krvnog tlaka, raka i probavnih tegoba.

Ovo korjenasto povrće pruža obilje energije zahvaljujući ugljikohidratima, bjelančevinama i zdravim masnoćama koje sadrži, stoga je jako dobar izbor za sportaše koji se izlažu većim fizičkim naporima.

Obiluje i vitaminima A, B1, B2, B6, B12 i C te mineralima kao što su fosfor, kalcij, željezo, mangan, jod, bakar i kobalt. Konzumacijom 100 g ove namirnice u organizam ćete unijeti 42 kcal.

LJUBIČASTI KUPUS

Ljubičasto zelje sadrži čak 36 različitih vrsti antioksidansa, uključujući i anthocyanins koji je presudan za zdravlje. Postoji dokaz koji nagovještava da ljubičasto zelje pomaže u izgrađivanju zdravog mozga i srca, a odličan je i u sagorijevanju masnoće. Kupus koji nazivamo crvenim zapravo je – ljubičaste boje.

Ova namirnica idealna je za očuvanje dobre linije – sadrži svega 22 kcal. Osim bjelančevina, ugljikohidrata i vlakana, crveni kupus sadrži i vitamine A, K i C, antioksidanse koji smanjuju rizik od očnih bolesti, osteoporoze, raka i dijabetesa.

PATLIDŽAN

Patlidžan je bogat mnogim nutrijentima, pa tako sadrži bjelančevine, vitamine A, B1, B2, B6 i C, kalij, magnezij, kalcij, željezo, fosfor, bakar, cink. Zahvaljujući obilju kalija, patlidžan djeluje kao prirodni diuretik. Bogat je vlaknima i potiče probavu, stoga ga stručnjaci preporučuju i kao zaštitu od raka debelog crijeva.

Dobar je izbor i za sve oni koji žele smršavjeti. S obzirom na to da je bogat izvor antioksidansa, patlidžan smanjuje rizik od karcinoma. Zahvaljujući obilju vlakana, a malom udjelu ugljikohidrata, uravnotežuje razine šećera u krvi, zbog čega se preporučuje i dijabetičarima.

Dok se ljubičasta smatra kraljevskom bojom, plava simbolizira povjerenje. A kad je riječ o hrani, te boje simboliziraju izvrsno zdravlje. Ljubičasta hrana je pokazala svoju moć u obrani tijela od stresa i samoobnavljanju organizma stoga nek se barem jedna namirnica nađe u kuhinji.