Menu Close

DRŽAVA IZ SNOVA: Krizu nisu ni osjetili, RAJ ZA RADNIKE s minimalcem od 3.000 eura..

Zamislite zemlju koja nije ni osjetila svjetsku ekonomsku krizu.

Zemlju u kojoj prosječna sedmična plata iznosi oko 1.000 dolara, a minimalac mjesečno iznosi 3.000 eura. Zemlju s niskim javnim dugom koja podržava socijalnu državu i uspješno upravlja imigracijskom politikom.

Zemlju u kojoj je nezaposlenost povijesno niska, a učinkovit zdravstveni sustav uspješno suzbija zarazne bolesti poput rubeole. Također, ta zemlja je na korak do pronalaženja trajnog lijeka za još jednu bolest – rak grlića maternice, izvještava Slobodna Dalmacija.

Zamislite zemlju koja je većinu godine obasjana suncem, gdje temperature rijetko padaju ispod 10 stupnjeva Celzijusa, čak i tijekom zimskih mjeseci. Zemlju čiji su gradovi poput razglednica, a sela koja privlače nove doseljenike umjesto da izgube stanovništvo.

To nije bajka, takva zemlja zaista postoji. Zove se Australija.

Danas je Australija 12. najjača svjetska ekonomija. Već 27 godina nije doživjela recesiju – tri puta dulje od Njemačke. Australija i dalje bilježi stabilan rast.

Postoji nekoliko razloga za ovaj pozitivan rezultat. Australija je bogata prirodnim resursima, posebno željezom i ugljenom. Također posjeduje velike zalihe plina, zlata, aluminija, nikla, dijamanata i opala.

Iako je udaljena od europskog i američkog tržišta, Australija je geografski bliska azijskom tržištu, koje čini polovinu svjetske populacije i ima svoje potrebe. Kao najbrže rastuća svjetska ekonomija, Kina je posebno važan partner Australije, što rezultira povećanom potražnjom za australskim resursima, prenosi Blic.

Prije 27 godina, tijekom recesije, australska vlada nije se ustručavala provesti reforme. Dio tereta troškova zdravstvenog osiguranja i mirovina prenesen je na srednju klasu. Rezultat? Australija se nije suočila s visokim javnim dugom, a udio troškova za mirovine danas iznosi samo polovicu onoga što prosječno plaćaju zemlje članice OECD-a s istom svrhom.

Australija je visoko razvijena demokracija koja cijeni privatno vlasništvo i promiče vladavinu prava. Korupcija i mito nisu ključne prakse u politici i poslovanju, a transparentnost je jedna od najvažnijih karakteristika vlasti.

Također, Australija ima jedan od najboljih obrazovnih sustava na svijetu, što je doprinijelo njihovom uspjehu.

Naravno, život u Australiji ima i svoju drugu, manje bajkovitu stranu. Osobe starije od 60 godina teško pronalaze posao, a nezaposleni koji žive s partnerom koji radi nemaju pravo na naknadu za nezaposlene.

IT sektor, građevina, poljoprivreda, stočarstvo i prehrambena industrija i dalje bilježe visoki rast, što olakšava pronalazak posla u tim sektorima.

(Biznisinfo)